Разследващият журналист Христо Грозев, ръководител на разследващата група Belingcat, е принуден

...
Разследващият журналист Христо Грозев, ръководител на разследващата група Belingcat, е принуден
Коментари Харесай

Предупредиха журналиста Христо Грозев да не се връща в Австрия

Разследващият журналист Христо Грозев, началник на проверяващата група Belingcat, е заставен да напусне Австрия, където живее от 20 години. За това оповестява самостоятелната съветска медия " Медузу “.

Грозев е решил да се реалокира, тъй като е предизвестен, че в страната има руски сътрудници, т.е. съществува директна опасност за живота му. Информацията той е получил от разследващи източници, след което е решил да остане в Съединени американски щати, където се намира сега.

В края на октомври 2022 година съветското вътрешно министерство включи журналиста в списъка на търсените лица. Той е упрекнат и в хипотетично присъединяване в опит за похищение на съветски самолети от украински шпиони.

Междувременно стана ясно, че управляващите във Виена гонят четирима съветски дипломати за държание, което е " несъвместимо със статута им “. Това беше обявено от Министерството на външните работи на Австрия.

Според организация Ройтерс тази дефиниция постоянно се употребява при обвинения в шпионаж от членове на дипломатически задачи. Двама от четиримата дипломати, оповестени за личност нон грата, работят в съветското посолство в Австрия, а други двама - в съветската задача към Организация на обединените нации във Виена.

Те трябва да изоставен страната до 8 февруари. Световните организации напомнят, че експулсирането на дипломатите е необикновена процедура за Австрия, която се пробва да пази неутралитет и имаше близки връзки с Москва преди войната.

Руското външно министерство все още не е реагирало на изказването на Австрия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР